Dincolo de model si de aspect, un covor bun poate fi de folos si la atenuarea zgomotelor, si la pastrarea caldurii in casa.La fel de importanta este si izolarea usilor si ferestrelor. Caloriferele si sursele de caldura nu trebuie sa fie acoperite.Si mai sunt alte cateva metode la care poti apela pentru a-ti reduce costurile lunare la utilitati.
Metode de baza pentru economisirea caldurii:
Caloriferele
Pentru a reduce cat mai mult posibil facturile pentru caldura, caloriferele trebuie sa fie bine aerisite. Daca auzi zgomot in calorifere in timp ce apa circula prin ele, acesta este un semn ca in interiorul lor este prezenta o cantitate de aer care trebuie sa fie evacuata.
Putini stiu ca metoda folosita de multe persoane pentru uscarea rufelor peste iarna – si anume asezarea acestora pe calorifere – genereaza un consum mult mai mare de caldura. Este mult mai util sa asezi hainele umede pe un uscator pliabil si sa aerisesti incaperea in care l-ai pus de cateva ori pe zi, timp de 10 minute. Astfel, elimini si umiditatea excesiva din aer, care dauneaza sanatatii si contribuie la formarea mucegaiului si igrasiei.
Tot in privinta caloriferelor, pentru pastrarea si economisirea caldurii poate fi utila si plasarea in spatele acestora, pe perete, a unei folii de aluminiu, care va transmite caldura inapoi in camera, in loc ca o mare cantitate din aceasta sa se piarda prin incalzirea permanenta a peretelui rece.
Izolatia casei
O casa bine izolata, fie pe interior, fie pe exterior, va necesita un consum de energie termica cu peste 30% mai mic fata de o locuinta neizolata corespunzator. Izolatia va fi utila si pe timp de vara, atunci cand va folosi la pastrarea unui ambient mai racoros, fata de atmosfera caniculara de afara, in zilele toride.
Covoarele
In primul rand, un covor bun trebuie sa fie fabricat din fibre rezistente si de preferat naturale. Acoperirea unei suprafete cat mai mari de gresie si de parchet cu covoare sau piei de origine animala va limita pierderea caldurii.
De altfel, cu siguranta ai observat si tu ca in casele traditionale, in special in cele din zonele montane, unde temperaturile sunt mai scazute pe timp de iarna, covoarele, presurile, paturile si velintele prelucrate din piele sau din lana sunt nelipsite.
In prezent, exista o varietate mare de covoare, care iti permit si o aranjare estetica. Poti sa alegi, de exemplu, un covor pentru living colorat de la Hornbach.ro, care sa fie „vedeta” incaperii, iar in restul spatiului sa aranjezi mai multe covoare si traverse textile in culori neutre sau piei naturale sau artificiale.
Draperiile
In completarea design-ului de interior, in care sunt incluse covoarele, alege pentru sezonul rece draperii groase, de culori inchise, din plus sau catifea. Acestea vor contribui la reducerea pierderilor de caldura in contact cu sticla rece a geamurilor.
Ideal, pentru armonia ansamblului, acestea ar trebui sa fie intr-o culoare similara cu covorul. Culorile vesele, aprinse, sunt foarte la moda pentru toamna si iarna, aducand un plus de prospetime si veselie in zilele mohorate sau ploioase. Poti lua in calcul inclusiv efectele benefice ale cromoterapiei, care a demonstrat efectele culorilor asupra starii de spirit.Astfel, iti vei crea cu mai multa usurinta oaza ta de buna dispozitie, chiar la tine acasa.
Daca vei indeplini toate cele de mai sus, vei putea reduce consumul de caldura peste iarna chiar si la jumatate sau mai mult, fata de anii precedenti.De asemenea, abordarea in care eviti sa faci risipa in general, incluzand aici si energia electrica si apa iti va fi utila si din perspectiva diminuarii cheltuielilor lunare, dar si pentru contributia la reducerea emisiilor de carbon in atmosfera.
Sursa foto: Pixabay.com