Reactia UNSAR la solicitarile COTAR
In contextul recentelor discutii privind introducerea unui concept de „coplata” in ceea ce priveste polita RCA, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a clarificat ferm ca acest concept nu a existat si nu va exista. Conform Directivei europene (UE) 2021/2118 si Codului Civil din Romania, prejudiciul trebuie reparat integral in baza politei RCA.
Aceasta reactie a UNSAR vine dupa ce Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a solicitat Camerei Deputatilor sa renunte la votarea amendamentelor propuse pentru modificarea Legii RCA si sa elimine orice forma de coplata pentru despagubirile RCA.
In comunicatul UNSAR, se subliniaza ca pretul de piata, definit in proiectul de modificare a Legii RCA, este cel obtinut prin cerere si oferta si este acceptat de ambele parti. Astfel, nu poate exista nicio „coplata”. Definitia propusa pentru „Pretul de piata” este considerata clara, transparenta si corecta, reprezentand preturile finale de vanzare ale operatorilor economici autorizati.
Dispute intre asiguratori si service-uri
UNSAR recunoaste ca exista in prezent dispute intre asiguratori si service-uri cu privire la diferentele dintre pretul de reparatie si despagubire, insa subliniaza ca tertul prejudiciat nu trebuie sa suporte aceste diferente din propriul buzunar.
Potrivit UNSAR, si in prezent exista dispute intre asiguratori si service-uri pe diferentele intre pretul de reparatie si despagubire, fara ca tertul prejudiciat sa suporte din propriul buzunar aceste diferente.
Conventiile de plata si falsele probleme
Referitor la anuntul COTAR ca pagubitii vor fi obligati sa semneze o conventie de plata cu asiguratorul pentru fiecare accident, UNSAR precizeaza ca aceasta afirmatie creeaza o falsa problema. Se sugereaza ca asociatia COTAR acuza o intreaga categorie de operatori economici de presupuse comportamente neconforme cu legislatia.
Acest sistem, in care pagubitii trebuie sa semneze conventii de plata, functioneaza deja pentru peste 1 milion de contracte CASCO si a mai fost utilizat in trecut in Romania, inclusiv pentru asigurarile RCA, pentru o perioada de peste 30 de ani.
Statistici si date privind despagubirile
UNSAR ofera date statistice pentru a sublinia eficienta si corectitudinea sistemului actual. De exemplu, despagubirile medii platite service-urilor independente, care nu au conventii de decontare a platilor cu asiguratorii, sunt semnificativ mai mari in comparatie cu cele platite altor tipuri de service-uri. Aceasta indica faptul ca in lipsa unor acorduri de decontare directa, costurile reparatiilor pot creste considerabil.
Platile record ale asiguratorilor
UNSAR aminteste ca asiguratorii au platit despagubiri record anul trecut in baza politelor RCA, in valoare de 4,2 miliarde lei. La aceste sume se adauga rezerve in valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar si 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).
Astfel, asiguratorii demonstreaza capacitatea de a acoperi integral prejudiciile suferite de tertii pagubiti, respectand legislatia europeana si nationala in vigoare.
Clarificari suplimentare de la UNSAR
Pentru a evita orice confuzie, UNSAR subliniaza ca definitia propusa pentru „Pretul de piata” in proiectul de modificare a Legii RCA este clara si nu lasa loc interpretarilor. Preturile finale, obtinute prin cerere si oferta, sunt transparente si corecte, reflectand costurile reale suportate de operatorii economici autorizati.
Conceptul de coplata in ceea ce priveste polita RCA nu este sustinut nici de legislatia europeana, nici de cea nationala. UNSAR subliniaza ca prejudiciile trebuie acoperite integral de asiguratori, fara ca tertul prejudiciat sa fie nevoit sa suporte diferente de costuri. De asemenea, organizatia accentueaza transparenta si corectitudinea actualului sistem de calcul al despagubirilor, in contextul disputelor dintre asiguratori si service-uri.